sluit

Cold Case Hammarskjöld

Film
Picl

Cold Case Hammarskjöld volgt de Deense filmmaker en journalist Mads Brügger in zijn zoektocht naar antwoorden rond de vliegtuigramp die VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld in 1961 het leven kostte.

Meer dan 50 jaar na de ramp gaat Brügger op zoek om de waarheid achter deze ‘cold case’ voor eens en altijd te achterhalen. Dag Hammarskjöld was onpopulair in het Westen vanwege zijn ambitie om het Afrikaanse continent zoveel mogelijk financieel onafhankelijk te maken. Op weg naar een vredemissie in Congo stortte zijn vliegtuig neer, en er ontstond een vloedgolf aan complottheorieën rondom deze mysterieuze gebeurtenis. In deze documentaire volgen Mads Brügger en de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl aanwijzingen van 50 jaar geleden om tot nieuwe ontdekkingen te komen. Maar dan komen ze op het spoor van een nog veel grotere intrige, die gevaarlijker en alarmerender is dan ze ooit voor ogen hadden.

Mads Brügger (The Ambassador, 2012) heeft met zijn eerdere werk bewezen stalen zenuwen te hebben. In The Ambassador gaat Brügger op een gevaarlijke undercovermissie in Afrika om de diamanthandel aan het licht te brengen. Voor deze documentaire heeft hij op het Robert Festival de prijs voor Best Documentary op zijn naam kunnen schrijven. Zijn nieuwe werk is ook al bekroond met een Directing Award – World Cinema Documentary op het Sundance Film Festival.

  • Wonderlijke, alarmerende docu
    VPRO Cinema
  • Brügger is een illusionist
    de Volkskrant
  • Zelfreflexief, provocerend en daarin transparant
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden