sluit

Colette

Film

Het verhaal van Colette begint wanneer ze als plattelandsmeisje rond het begin van de twintigste eeuw naar Parijs trekt. Als jonge bruid van de beroemde maar berooide schrijver Henri ‘Willy’ Gauthier-Villars maakt ze haar entree in de high society.

Omdat de leegte van haar nieuwe bestaan haar verveelt, schrijft ze dagboeken waarin ze haar seksuele fantasieën uitleeft, die uiteindelijk onder Willy’s naam gepubliceerd worden als de novellereeks Claudine. Onverwachts blijken de sensuele verhalen een hit, en Willy en Colette groeien uit tot het bekendste koppel van Frankrijk. Maar dan eist Colette dat ook haar naam op de kaft van de boeken prijkt. Zij heeft ze per slot van rekening geschreven, heeft ze daar niet het volste recht toe?

Colette vertelt het fascinerende levensverhaal van één van de bekendste vrouwelijke auteurs van Frankrijk, Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954), die het destijds preutse land op zijn kop zette met haar sensuele en gewaagde novelles. Keira Knightley (Pride and Prejudice, Atonement, Anna Karenina) speelt de hoofdrol in deze nieuwe film van Wash Westmoreland (Still Alice). Het scenario schreef Westmoreland samen met Richard Glatzer, wijlen zijn echtgenoot en tevens co-regisseur van Still Alice. Die film won een wagonlading aan prijzen. Knightly krijgt tegenspel van Dominic West, die in televisieland legendarisch is vanwege zijn hoofdrol in The Wire.

  • Sterk emancipatoir getinte kostuumfilm.
    VPRO Cinema
  • Een allesbehalve stijf kostuumdrama.
    De Volkskrant
  • Frivole camp uit het fin de siècle.
    NRC Handelsblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden