sluit

Collective

Film

Collective is een explosieve politieke thriller over een van de grootste rampen in Boekarest; de brand in nachtclub Colectiv. In deze indringende documentaire brengt Regisseur Alexander Nanau de nasleep van deze ramp in beeld.

30 oktober 2015 is een datum die geen enkele Roemeen snel zal vergeten. Op deze dag laaide er een brand in de Nachtclub Colectiv in Boekarest die tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis. Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal betrokkenen in de nasleep van deze vreselijke gebeurtenis. Nadat bekend werd dat een groot aantal gewonden in het ziekenhuis overleden aan een bacteriële infectie werden alle ogen gericht op de minister van Volksgezondheid. Nanau houdt een professionele blik en laat zich niet afleiden door de emoties die door de staat razen. Wat begon als onderzoek naar een ramp evoluteert in een verhaal vol corruptie in een slecht functionerend zorgsysteem.

Alexander Nanau werpt met zijn documentaire een nieuw licht op de werking van het Roemeense zorgsysteem in tijden van crisis. Door zijn samenwerking met de journalisten van Gazeta Sporturilor, een Roemeense krant, heeft de documentaire een professionele toon. Zijn werk werd vorig jaar beloond met de prijs voor Beste Internationale Documentaire op het Zurich Film Festival.

  • Extreem sober uitgevoerd, maar inhoudelijk verpletterend
    VPRO Cinema
  • Adembenemende documentaire
    De Volkskrant
  • Kettingreactie van onverschilligheid en corruptie
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden