sluit

Coureur

Film

Het semi-autobiografische Coureur geeft een beeld van de keiharde wereld van het wielrennen, door de ogen van de ambitieuze Felix. Coureur is het speelfilmdebuut van Kenneth Mercken en is vanaf donderdag 9 mei bij ons te zien.

De jonge Felix groeit op in de wereld van het wielrennen. Zijn vader was een getalenteerd wielrenner en wil koste wat kost dat zijn zoon het verder schopt dan hij. Hij sluit zich aan bij een hoog aangeschreven wielerploeg in Italië, het epicentrum van de wielerwereld. Felix kan zijn talent ontwikkelen, maar leert ook de duistere kant van de wielerwereld kennen. Naast alle drugs en doping zijn geweld, overmatig alcoholgebruik en hoge competitiedrang kenmerkend voor de wielrensport. Felix’ kwetsbare gezondheid blijkt niet opgewassen tegen de nietsontziende wielerwereld met zijn moordende concurrentie.

Mercken duikt voor Coureur in zijn eigen wielrenverleden om een kritische analyse van de wielerwereld op het grote doek te tonen. Coureur speelt zich af in de periode dat het prestatie stimulerende middel EPO obsessief gebruikt werd in de sportwereld. Mercken legt met deze film de focus op het aftakelende lijf van Felix om het keiharde leven van een wielrenner vorm te geven. Mercken zet met Coureur zijn eerste speelfilm neer. Eerder werkte hij als regisseur en scenarioschrijver aan korte films als Feel Sad for the Bunny (2018) en The Letter (2012).

 • Van de gebruikelijke wielerromantiek is weinig sprake in Coureur
  VPRO Cinema
 • Zwijgzame personages en eenvoudige vertelwijze
  de Volkskrant
 • Knap filmdebuut
  NRC
 • Als geen ander weet Mercken te verbeelden wat topsport met je doet: fysiek, maar ook mentaal
  TVFilm

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?