sluit

Crash met lezing Kevin Toma

Film
Specials

Reclamemaker James Ballard ontdekt hoe opwindend autocrashes kunnen zijn. Crash, de controversiële film van David Cronenberg legt op lugubere wijze een link tussen erotiek en de dodelijke snelweg. 24 jaar na de oorspronkelijke release wordt de film opnieuw uitgebracht in 4k, zodat we van nog meer gruwelijke details kunnen genieten.

Na een bijna fatale frontale botsing ontdekt James de perverse genoegens van verwrongen staal. Wanneer hij de vrouwelijke overlevende van de botsing opnieuw ontmoet, leidt de gemeenschappelijke ervaring al snel tot een wild seksuele relatie. Ze worden ‘ontdekt’ door de duistere wetenschappelijke onderzoeker Vaughan, de drijvende kracht achter een geobsedeerde groep mensen die zich onder meer bezighoudt met exact naspelen van beroemde fatale crashes zoals die van Jayne Mansfield en James Dean in zijn Porsche.

David Cronenbergs verfilming van de cult-sciencefictionroman van J.G. Ballard werd op het filmfestival van Cannes in mei 1996 bekroond met de Speciale Juryprijs, voor zijn ‘moed, durf en originaliteit’.

LEZING KEVIN TOMA
Ter ere van deze re-release presenteert filmcriticus, filmcomponist en dj Kevin Toma zijn nieuwe lezing Geweld, seks en chroom – de koele verleidingen van David Cronenbergs Crash. De lezing duurt 45 minuten en wordt gehouden voorafgaand aan de film.

Welke plek heeft Crash in Cronenbergs unieke oeuvre? Hoe maakt Cronenberg je deelgenoot van de surrealistische romance van zijn personages? Naast het bespreken van deze aspecten, brengt Kevin ook de enorme invloed ter sprake die Cronenberg had en heeft op talloze filmmakers na hem. Dit alles aan de hand van filmfragmenten, interviews en archiefmateriaal.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden