sluit

Cursus De Grote Regisseurs – Steven Spielberg

Film
Cursus

De eerste cursusreeks van De Grote Regisseurs was een groot succes. Een goede reden voor filmdocent Constant Hoogenbosch om een nieuwe reeks regisseurs onder de aandacht te brengen.

Ook nu zullen de namen bekend zijn en wanneer dat niet het geval is, bieden de lessen een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het werk van de toonaangevende regisseurs die de revue passeren. In de tweede reeks bespreekt Hoogenbosch in zes lessen regisseurs Steven Spielberg, Martin Scorsese, Fritz Lang, Werner Herzog,  Akira Kurosawa en Yasujiro Ozu. Het zijn regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden, cultuurhistorische achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

LES 1: STEVEN SPIELBERG (1946-)
Eind jaren 60/begin jaren 70 tekent zich in Amerika een nieuwe, jonge groep regisseurs af die afrekent met de nogal saai geworden grote Hollywood films, die het steeds minder goed doen bij het grote publiek. De innovatie kwam van jonge rebelse regisseurs, die zich afzetten tegen het studiosysteem. Steven Spielberg was één van deze regisseurs. Spielberg is, commercieel gezien, de succesvolste regisseur van de tweede helft van de 20e eeuw: liefst acht van zijn films staan in de top 100 van de grootste kaskrakers aller tijden. Met films als (onder anderen) Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Raiders of the Lost Ark, E.T.: the Extra-Terrestrial, The Color Purple, Jurassic Park, Schindler’s List, A.I.: Artificial Intelligence en Saving Private Ryan heeft Spielberg een onmiskenbaar spoor achter gelaten in de filmwereld.

DE GROTE REGISSEURS OVERZICHT
Woensdag 8 mei – Steven Spielberg 
Woensdag 15 mei – Martin Scorsese
Woensdag 29 mei – Fritz Lang
Woensdag 5 juni – Werner Herzog
Woensdag 12 juni – Yasujirô Ozu
Woensdag 19 juni – Akira Kurosawa

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?