sluit

Cursus Premiere – Roma

Film
Cursus
Specials

In deze Cursus Première graaft  LUX-filmdocent Mark Meuldijk vol enthousiasme onder de oppervlakte.

De opbrengst? Een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: wat wil deze film ons vertellen? Wat is de achterliggende gedachte van deze scene? Wat wil deze cameravoering uitdrukken? Plus links met eerdere films van dezelfde regisseur.

MA 14 JAN – Roma
Roma is een Mexicaans familiedrama van Alfonso Cuarón (Children of Men, Gravity), bekroond met een Gouden Leeuw op het Cannes Filmfestival.  Zelden werd de stelling dat de camera de pen van de auteursfilmer is beter bewezen.

Cleo is huishoudster en kindermeisje van een gezin in de wijk Colonia Roma in het Mexico Stad van 1970. We zien haar schoonmaken, eten opdienen en op de kleintjes passen. De kinderen zijn dol op haar. Hun vader, de arts Antonio, moet naar Quebec voor een onderzoeksprogramma. Zegt hij. Langzaam blijkt zijn huwelijk met ma Sofia niet zo solide. De plattelandse Cleo heeft is natuurlijk ook een privéleven. Na wat dates met haar vrijer Fermin blijkt ze overtijd. Als ze hem dat vertelt, gaat hij in rook op. Dus wat nu? Romavolgt Cleo gedurende een heel jaar in prachtig zwart-wit, langs warme momenten en angstvallige kopzorgen. Dit bitterzoete drama is tot nu toe de meest persoonlijke film van regisseur Alfonso Cuarón (Children of Men).

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden