sluit

Cursus Première – Beanpole

Film
Cursus

In deze cursus bespreekt Filmdocent Mark Meuldijk de nieuwste premièrefilms en praat je vol enthousiasme bij over de film en haar achtergronden.

De opbrengst? Een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: wat wil deze film ons vertellen? Wat is de achterliggende gedachte van deze scène? Wat wil deze cameravoering uitdrukken? Plus links met eerdere films van dezelfde regisseur. Zowel de typische arthouse-films  als de grotere titels komen aan bod. De avonden bestaan uit een korte inleiding, de filmvertoning en na een korte pauze de nabespreking.

BEANPOLE
Regisseur Kantemir Balagov neemt ons in Beanpole mee naar Leningrad, 1945, waar de Tweede Wereldoorlog grote sporen heeft nagelaten. Tussen de wrakstukken leven twee vrouwen die hun leven proberen te herpakken. Het verhaal vindt plaats in een ziekenhuis waar verpleegster Iya verwondde veteranen verzorgt onder leiding van de hoofddokter Nikolay. Wanneer ze niet op haar werk is, verzorgt ze Pashka, de zoon van een vriendin. Ze leven samen in een kleine kamer. Na een vreselijke gebeurtenis keert haar vriendin en vrouwelijke soldaat Masha terug van het front om bij Iya te verblijven. Iya heeft momenten waarop ze bevriest, een symptoom van PTSD. Masha krijgt regelmatig een bloedneus en heeft veel erger meegemaakt aan het front. Langzaam ontstaat er een bijzondere band tussen de verlegen Iya en wispelturige Masha.

CURSUS PREMIÈRE WINTER 2019 – VOORJAAR 2020
De Cursus Première is een cursusreeks die iedere twee weken op maandagavond plaatsvindt. Filmdocent Mark Meuldijk bespreekt de nieuwste premièrefilms en praat je vol enthousiasme bij over de film en haar achtergronden. De data in het najaar zijn: maandag 13 en 27 januari, 10 en 17 februari, 2, 16 en 30 maart, 20 april. Aanvang telkens om 19.30 uur. Je kunt alleen kaarten kopen voor de volledige reeks, van september t/m december. Vul dit formulier in; Inschrijfformulier Cursus Première winter 2019-2020. Als je dit ingevuld terug mailt naar [email protected] en het cursusgeld overmaakt ben je ingeschreven. Begin januari krijg je een update over de start van de cursus. De gegevens kunnen ook in een ‘gewoon’ mailtje naar Mark Meuldijk gemaild worden.

 

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden