sluit

Cursus – Screening Sex – De mannelijke en vrouwelijke blik

Film
Cursus

Laten we het eens over seks gaan hebben! Dit najaar gaan we van start met de nieuwe, prikkelende en ook nog eens bijzonder leerzame cursus Screening Sex, over seks in film. Een reeks van zes avonden met steeds een andere invalshoek, gepresenteerd door Kevin Toma en Mylaine Roelofs.

De manier waarop seks in film wordt gebruikt of in beeld wordt gebracht (of juist niet) vertelt ons veel over het medium film zelf, over de makers, maar ook over de specifieke context waarin een film is gemaakt. Andersom kan film ook weer grote invloed hebben op de toeschouwer en de maatschappij. Reden te meer om het er eens goed over te hebben! Natuurlijk aan de hand van flink veel aansprekende filmfragmenten die (uiteraard) behoorlijk expliciet kunnen zijn.

De mannelijke en vrouwelijke blik

In de jaren zeventig vestigden feministische filmtheoretici de aandacht op het specifiek mannelijke perspectief dat veel (Hollywood)films aannamen. Niet alleen identificeerden de meeste films zich vooral met het mannelijke hoofdpersonage (dat kijkt naar het vrouwelijke personage en haar tot lustobject maakt), het beoogde publiek was ook nog eens primair mannelijk. Door deze ‘male gaze’ onder de loep te nemen, gaf de feministische filmtheorie de aanzet tot het ontstaan van een meer divers filmklimaat. Behalve dat we kijken naar deze historische ontwikkeling vragen we ons af hoe hardnekkig de ‘male gaze’ anno nu nog is en of er eigenlijk ook zoiets als de ‘female gaze’ bestaat.

Passe-partout

Wil je alle cursuslessen van ‘Screening Sex’ bijwonen? Koop dan een passe-partout voor € 75,00.
woensdag 28 september – Screening Sex: De kus
woensdag 5 oktober – Screening Sex: Tonen en verhullen
woensdag 12 oktober – Screening Sex: Film en taboe
woensdag 19 oktober – Screening Sex: De mannelijke en vrouwelijke blik
woensdag 26 oktober – Screening Sex: Arthouse, mainstream en porno
woensdag 2 november – Screening Sex: Film, seks en genre

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?