sluit

Cursus – Screening Sex – Film, seks en genre

Film
Cursus

Laten we het eens over seks gaan hebben! Dit najaar gaan we van start met de nieuwe, prikkelende en ook nog eens bijzonder leerzame cursus Screening Sex, over seks in film. Een reeks van zes avonden met steeds een andere invalshoek, gepresenteerd door Kevin Toma en Mylaine Roelofs.

De manier waarop seks in film wordt gebruikt of in beeld wordt gebracht (of juist niet) vertelt ons veel over het medium film zelf, over de makers, maar ook over de specifieke context waarin een film is gemaakt. Andersom kan film ook weer grote invloed hebben op de toeschouwer en de maatschappij. Reden te meer om het er eens goed over te hebben! Natuurlijk aan de hand van flink veel aansprekende filmfragmenten die (uiteraard) behoorlijk expliciet kunnen zijn.

Film, seks en genre

Er bestaan opvallende verschillen in de wijze waarop in allerlei filmgenres met seks, seksualiteit en erotiek wordt omgegaan. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Final Girl’ in horror – volgens het cliché overleeft alleen een maagd het bloedbad in klassieke seriemoordenaarsfilms – of de ‘Femme Fatale’ in film noir. In deze laatste bijeenkomst verdiepen we ons aan de hand van verschillende filmfragmenten in genre-specifieke conventies rondom de verbeelding van seks en seksualiteit. De eerder verworven kennis over symboliek, taboes en feministische filmanalyse komt bij deze bijeenkomst goed van pas.

Passe-partout

Wil je alle cursuslessen van ‘Screening Sex’ bijwonen? Koop dan een passe-partout voor € 75,00.
woensdag 28 september – Screening Sex: De kus
woensdag 5 oktober – Screening Sex: Tonen en verhullen
woensdag 12 oktober – Screening Sex: Film en taboe
woensdag 19 oktober – Screening Sex: De mannelijke en vrouwelijke blik
woensdag 26 oktober – Screening Sex: Arthouse, mainstream en porno
woensdag 2 november – Screening Sex: Film, seks en genre

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?