sluit

Cursus – Vrouw in film: Cursus introductie

Film
Cursus

Er is veel te vertellen over de rol en positie van de vrouw voor en achter de camera’s van de filmwereld. In deze cursus neemt filmdocent Constant Hoogenbosch je mee in de wereld van vrouw in film.

In de begindagen met uitdagende optredens van de Deense actrice Asta Nielsen tot de voortdurend dubbelzinnig sprekende Mae West, maar ook de eigenzinnige Katherine Hepburn, die zich sterk afzette tegen de geldende Hollywood schoonheidsidealen voor de vrouw, waarvan later vooral iemand als Marilyn Monroe slachtoffer werd. Met de komst van de jaren 70 laat de emancipatiegolf zijn sporen na. Vrouwen krijgen steeds sterkere posities in films als Coming Home met Jane Fonda, Norma Rae met Sally Field en de secretaressekomedie Nine to Five met Jane Fonda, Lili Tomlin en Dolly Parton.

We zien zelfs in de jaren 70 de introductie van de vrouwelijke actieheld. Hoewel de rol van de vrouw in de filmwereld aanmerkelijk beter is geworden in de loop der jaren, blijft er een sterke grens tussen man en vrouw bestaan. En dat terwijl er genoeg vrouwelijk talent is. In deze lezing stipt filmdocent Constant Hoogenbosch verschillende mijlpalen en ijkpunten uit de 20ste /21ste -eeuwse filmgeschiedenis aan die van belang zijn geweest en nog steeds relevant zijn voor de plaats van de vrouw in de filmwereld.

Passe-partout

Een Passe Partout (deel 1) kost € 36,00 en geeft toegang tot de eerste drie cursuslessen in september!
Vrouw in Film: Cursus introductie (woensdag 7 september)
Vrouw in Film: Claire Denis (woensdag 14 september)
Vrouw in Film: Alice Guy Blanche (woensdag 21 september)

Wil je de hele cursusserie ‘Vrouw in Film’ bijwonen?
Koop dan ook alvast je Passe Partout (deel 2) voor november en pak je korting!
Vrouw in Film: Kelly Reichardt (woensdag 9 november)
Vrouw in Film: Agnes Varda (woensdag 16 november)
Vrouw in Film: Andrea Arnold (woensdag 23 november)
Vrouw in Filmmuziek (woensdag 30 november)

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?