sluit

Dalva

Film

Dalva is een verpletterend regiedebuut, geprezen voor de subtiele manier waarop het een zeer shockerend onderwerp aansnijdt. Dalva is 12 jaar oud maar kleedt zich als een volwassen vrouw. Dan wordt ze abrupt bij haar vader weggehaald.

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Ze is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk.

Regiedebuut

Dalva is het verpletterende regiedebuut van Emmanuelle Nicot, die na de wereldpremière in Cannes alom geprezen werd voor de subtiele en oprechte manier waarop ze een zeer shockerend onderwerp heeft verfilmd.

Emmanuelle Nicot over Dalva

De Filmkrant ging in gesprek met Emmanuelle Nicot over haar nieuwste creatie Dalva. “Op de vraag of het onderwerp telkens terugkeert zonder dat ze weet wat het voor haar betekent, antwoordt ze enkel dat het steeds minder terugkeert. Is dat dan omdat ze er zelf meer grip op krijgt? Er volgt een brede glimlach, die blijft hangen terwijl ze antwoordt met een mysterieus: “Misschien.” Benieuwd naar het volledige interview? Lees hier meer.

 • Sterk debuut van de Belgische Nicot
  VPRO Cinema
 • Bewonderenswaardig en indrukwekkend
  NRC
 • Er is veel opmerkelijk aan Nicots speelfilmdebuut
  de Volkskrant
 • Negotiates its disturbing subject matter with delicacy, sensitivity and honesty
  The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?