sluit

LUXDOCS – De Getekende Hahn

Film
LUXdocs

In het kunstenaarsportret De Getekende Hahn voert politiek tekenaar Albert Hahn ons door verschillende bewogen episodes uit de sociale en politieke geschiedenis van Nederland aan het begin van de twintigste eeuw, met name die van de opkomst van de arbeidersbeweging.

Op scherpe wijze becommentarieert hij het nieuws en illustreert hij thema’s als stakingsrecht, kiesrecht, oorlog en vrede. Ondanks zijn zwakke gezondheid blijft hij tekenen – regelmatig vanuit zijn ziekbed. De getekende Hahn is een samenwerking van filmmaker Pim Zwier met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De documentaire is gebaseerd op archiefbeelden en teksten uit de vorige eeuw, waarbij Hahns tekeningen de ruggengraat vormen van de documentaire. Anno 2019 is Hahns werk nog immer actueel: het biedt een historische context in hedendaagse debatten over democratie, vrijheid van meningsuiting en de grenzen van politieke satire.

INTRODUCTIE
De vertoning wordt ingeleid door Eveline Koolhaas-Grosfeld, zij is kunsthistoricus en co-auteur van het recent verschenen boek Tussen politiek en publiek. Aan de hand van voorbeelden zal zij de spotprenten-wereld zoals Hahn die kende duiden en zijn werk daartegenover zetten.

LUXDOCS
Voor deze filmreeks programmeren we documentaires die het verdienen om bekeken te worden op het grote doek, maar toch buiten het reguliere programma vallen. Dit is een unieke kans om deze pareltjes te zien en je blik te verruimen!

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden