sluit

De Grote Regisseurs – David Lean

Film
Cursus

In de nieuwe editie van cursusreeks ‘De Grote Regisseurs’ worden zes nieuwe regisseurs uitgelicht. In deze les leer je alles over David Lean.

Over de cursus
In de inmiddels negende editie van de succesvolle cursusserie rond De Grote Regisseurs neemt filmdocent Constant Hoogenbosch weer een nieuwe reeks regisseurs op de korrel. Het zijn ook nu weer regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet om heen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en richt hij zich op de stijl en kenmerken van de makers. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

Les 5: David Lean – Films: In Which We Serve (1942), Brief Encounter (1945), Great Expectations (1956), Oliver Twist (1948), The Bridge on the River Kwai (1957), Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965), Ryan’s Daughter (1970), A Passage to India (1984).

In deze reeks
Ook nu zullen de namen bekend zijn en wanneer dat niet het geval is, bieden de lessen een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het werk van de toonaangevende regisseurs die de revue passeren. In de negende reeks bespreekt Hoogenbosch regisseurs Jacques Tati en François Truffaut, twee Franse regisseurs uit dezelfde generatie die het medium film op geheel eigen wijze aanpakken en invullen. Vervolgens zien we de Canadese regisseurs David Cronenberg en Denis Villeneuve, met interessante overeenkomsten, maar evenzo interessante verschillen tussen de oeuvres van beide heren. De laatste twee komen uit Groot-Brittannië. David Lean en Christopher Nolan, twee regisseurs uit verschillende generaties, maar met een zelfde oog voor epische films.

‘DE GROTE REGISSEURS’ OVERZICHT
Woensdag 2 juni – Jacques Tati
Woensdag 9 juni – François Truffaut
Woensdag 16 juni – David Cronenberg
Woensdag 23 juni – Denis Villeneuve
Woensdag 30 juni – David Lean
Woensdag 7 juli – Christopher Nolan

Deze cursusreeks van ‘De Grote Regisseurs’ is alleen los te bezoeken. Kaarten voor een losse les kosten €17,50. Als LUX Vriend en student betaal je voor een losse kaart €14,50. Kaarten kopen is mogelijk tot een kwartier voor aanvang.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?