sluit

Cursus De Grote Regisseurs – Fritz Lang

Film
Cursus

Op 29 mei vervolgen we de cursusreeks van De Grote Regisseurs met de derde les. Filmdocent Constant Hoogenbosch brengt wederom een toonaangevende regisseur onder de aandacht. Deze keer bespreken we Fritz Lang, een van de belangrijkste exponenten van de Expressionistische film.

De eerste cursusreeks van De Grote Regisseurs was een groot succes. Een goede reden voor filmdocent Constant Hoogenbosch om een nieuwe reeks regisseurs onder de aandacht te brengen. Ook nu zullen de namen bekend zijn en wanneer dat niet het geval is, bieden de lessen een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het werk van de toonaangevende regisseurs die de revue passeren. In de tweede reeks bespreekt Hoogenbosch in zes lessen regisseurs Steven Spielberg, Martin Scorsese, Fritz Lang, Werner Herzog,  Akira Kurosawa en Yasujiro Ozu. Het zijn regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden, cultuurhistorische achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

LES 3: FRITZ LANG (1890–1976)
Na WOI openbaart zich in Duitsland een bijzondere filmstroming die tot op dag vandaag invloed uitoefent: het Duitse Expressionisme. Een van de belangrijkste exponenten van de Expressionistische film is Fritz Lang. Met films als Dr. Mabuse, der Spieler, Die Nibelungen, Metropolis, Frau im Mond, M en Das Testament des Dr. Mabuse vormt hij een belangrijk artistiek en creatief boegbeeld van de filmwereld in een tijd dat nog veel van de filmtaal en techniek moet worden uitgevonden.

DE GROTE REGISSEURS OVERZICHT
Woensdag 8 mei – Steven Spielberg 
Woensdag 15 mei – Martin Scorsese
Woensdag 29 mei – Fritz Lang
Woensdag 5 juni – Werner Herzog
Woensdag 12 juni – Yasujirô Ozu
Woensdag 19 juni – Akira Kurosawa

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?