sluit

Cursus De Grote Regisseurs – Yasujirō Ozu

Film
Cursus

Op 12 juni vervolgen we de cursusreeks van De Grote Regisseurs met de vijfde les. Filmdocent Constant Hoogenbosch brengt wederom een toonaangevende regisseur onder de aandacht. Deze keer bespreken we Yasujirô Ozu, bekend als de meest authentieke Japanse regisseur.

De eerste cursusreeks van De Grote Regisseurs was een groot succes. Een goede reden voor filmdocent Constant Hoogenbosch om een nieuwe reeks regisseurs onder de aandacht te brengen. Ook nu zullen de namen bekend zijn en wanneer dat niet het geval is, bieden de lessen een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het werk van de toonaangevende regisseurs die de revue passeren. In de tweede reeks bespreekt Hoogenbosch in zes lessen regisseurs Steven Spielberg, Martin Scorsese, Fritz Lang, Werner Herzog, Akira Kurosawa en Yasujiro Ozu. Het zijn regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden, cultuurhistorische achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

LES 5: YASUJIRÔ OZU (1903–1963)
De meest Japanse regisseur van Japan wordt hij in Japan genoemd. Ozu maakte films over dingen die hij zelf nooit ervaren heeft, maar wel van groot belang acht. Hij observeerde voor zijn films met een hoge graad van perfectie zijn omgeving en andere mensen, putte daar zijn inspiratie uit en niet zozeer uit zijn eigen leven, behalve voor An Autumn Afternoon. Wanneer je de films van Ozu hebt gezien dan krijg je een bijzonder mooie karakterschets van het leven van mensen, het gezinsleven in Japan en een innemende blik in de Japanse cultuur, waarden en normen. Dat zien we terug in films als Late Spring (Banshun), Tokyo Story (Tokyo Monogatari), Good Morning (Ohayo), An Autumn Afternoon (Samma no Aji).

DE GROTE REGISSEURS OVERZICHT
Woensdag 8 mei – Steven Spielberg 
Woensdag 15 mei – Martin Scorsese
Woensdag 29 mei – Fritz Lang
Woensdag 5 juni – Werner Herzog
Woensdag 12 juni – Yasujirô Ozu
Woensdag 19 juni – Akira Kurosawa

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?