sluit

De grote regisseuses – Isabel Coixet, Sofia Coppola & Sarah Polley

Film
Cursus

Vrouwelijke regisseurs leggen het in de weg naar de realisatie van hun films maar al te vaak af tegen hun mannelijke collega’s. In de kwaliteit van hun films zit het niet. In deze cursus belichten we een reeks vrouwelijke regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan.

Maar wat maakt deze filmmaaksters zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Filmdocent  Constant  Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van de regisseuses. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films op cultuurhistorische wijze in samenhang met de tijd waarin zij werkten en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

Isabel Coixet (My Life Without Me, The Secret Life of Words, Elegy) en Sarah Polley (Away From Her, Take This Waltz, Stories We Tell) en Sofia Coppola (The Virgin Suicides, Lost in Translation, Marie Antoinette, Somewhere, The Bling Ring, The Beguiled)
De films van de Spaans regisseuse, filmproducente en scenarioschrijfster Isabel Coixet vallen op doordat ze afwijken van de traditionele nationale Spaanse film die vastzit in een nationale context van bezwaard verleden onder Franco. Coixet geeft veel meer ruimte aan menselijke emoties, gevoelens en existentiële conflicten. Sarah Polley, de Canadese actrice en muze van Coixet, sluit als regisseuse aan bij Coixet. Wat ze van Coixet heeft geleerd is het op integere wijze in beeld brengen van gevoelige relaties. Sofia Coppola moest van meet af aan loskomen van de schaduw van haar vader Francis Ford Coppola. Dat doet ze met haar smaakvolle speelfilmdebuut The Virgin Suicides. Haar films gaan vaak over eenzame jonge vrouwen in een wereld vol onbegrip.

Hieronder is een overzicht van de andere lessen met data:

Woensdag 13 februari – Jane Campion
Woensdag 20 februari – Lynne Ramsay en Kathryn Bigelow
Woensdag 27 februari – Leni Riefenstahl en Doris Dörrie
Woensdag 13 maart – Samira Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf en Mira Nair
Woensdag 20 maart – Susanne Bier en Lone Scherfig

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden