sluit

De grote regisseuses – Leni Riefenstahl & Doris Dörrie

Film
Cursus

Vrouwelijke regisseurs leggen het in de weg naar de realisatie van hun films maar al te vaak af tegen hun mannelijke collega’s. In de kwaliteit van hun films zit het niet. In deze cursus belichten we een reeks vrouwelijke regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan.

Maar wat maakt deze filmmaaksters zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Filmdocent  Constant  Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van de regisseuses. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films op cultuurhistorische wijze in samenhang met de tijd waarin zij werkten en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

Leni Riefenstahl (Das blaue Licht, Triumph des Willens, Olympia, Tiefland) en Doris Dörrie (Männer…, Bin ich schön?, Kirschblüten/Cherry Blossoms/Hanami).
Deze les bespreken we twee Duitse regisseuses, maar wel twee heel verschillende. Een lang leven, een vervloekte loopbaan, lange tijd persona non grata en een v/d meest besproken vrouwen van 20ste eeuw: was ze fout of niet? Het gaat allemaal over Leni Riefenstahl, de danseres die tot een succesvol actrice en regisseuse werd, maar ook de lieveling van Adolf Hitler en zo als filmmaakster terechtkwam in politiek turbulente tijden. Doris Dörrie komt op haar beurt op in de jaren 70 als een nieuwe golf van Duitse regisseurs stevig aan de weg timmert (Fassbinder, Herzog, Schlöndorff, Wenders, Von Trotta). Het sociaal maatschappelijk geëngageerde werk van Dörrie kenmerkt zich door een sterk observatievermogen als het gaat om mensen, communicatie en relaties.

Hieronder is een overzicht van de andere lessen met data:

Woensdag 13 februari – Jane Campion
Woensdag 20 februari – Lynne Ramsay en Kathryn Bigelow
Woensdag 13 maart – Samira Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf en Mira Nair
Woensdag 20 maart – Susanne Bier en Lone Scherfig
Woensdag 27 maart – Isabel Coixet, Sarah Polley en Sofia Coppola

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden