sluit

De grote regisseuses – Lynne Ramsey & Kathryn Bigelow

Film
Cursus
Specials

Vrouwelijke regisseurs leggen het in de weg naar de realisatie van hun films maar al te vaak af tegen hun mannelijke collega’s. In de kwaliteit van hun films zit het niet. In deze cursus belichten we een reeks vrouwelijke regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan.

Maar wat maakt deze filmmaaksters zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Filmdocent  Constant  Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van de regisseuses. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films op cultuurhistorische wijze in samenhang met de tijd waarin zij werkten en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

Lynne Ramsay en Kathryn Bigelow
Een Schotse en een Amerikaanse regisseuse, twee uitgesproken filmmaaksters die met hun films het stigma doorbreken dat vrouwen alleen gevoelige en fijnzinnige films voor een voornamelijk vrouwelijk publiek kunnen maken. In de films openbaart zich dat in een fascinatie voor kinderen en jonge mensen en vooral rond thema’s als rouw, schuld, dood en de gevolgen daarvan. Haar films openbaren zich met weinig dialoog, maar wel krachtige beelden en duidelijk aanwezige muziek en geluid. Van feminisme en romantische komedies zal Kathryn Bigelow niet beschuldigd worden, hoewel ze vanaf dag 1 achtervolgd wordt door filmwetenschappers en filmcritici die maar verwoede pogingen blijven doen feministische elementen in haar films te ontdekken. Het is blijkbaar erg moeilijk te aanvaarden dat er een vrouwelijke regisseur is die daar niets mee doet.

Woensdag 13 februari – Jane Campion
Woensdag 27 februari – Leni Riefenstahl en Doris Dörrie
Woensdag 13 maart – Samira Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf en Mira Nair
Woensdag 20 maart – Susanne Bier en Lone Scherfig
Woensdag 27 maart – Isabel Coixet, Sarah Polley en Sofia Coppola

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden