sluit

De grote regisseuses – Jane Campion

Film
Cursus

Vrouwelijke regisseurs leggen het in de weg naar de realisatie van hun films maar al te vaak af tegen hun mannelijke collega’s. In de kwaliteit van hun films zit het niet. In deze cursus belichten we een reeks vrouwelijke regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan.

Maar wat maakt deze filmmaaksters zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Filmdocent  Constant  Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van de regisseuses. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films op cultuurhistorische wijze in samenhang met de tijd waarin zij werkten en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

REGISSEUSE: JANE CAMPION
(Sweetie,  The Piano, Portrait of a Lady, Holy Smoke!, Bright Star en Top of the Lake).
De Nieuw-Zeelandse regisseuse Jane Campion geldt als een van de boegbeelden van de vrouwelijke regisseurs. Haar films onderstrepen het zelfbewustzijn en het besef van de seksuele kracht van vrouwen, maar de inhoud en haar karakters gaan dieper dan slechts een feministisch statement. Campion legt meer nadruk op de dillema’s van haar vrouwelijke karakters. Dat toont zich ook weer als Campion in 2013 de overstap maakt naar televisie voor de serie Top of the Lake. Een ander medium, dezelfde kwaliteit.

Hieronder is een overzicht van de andere lessen met data:

Woensdag 20 februari – Lynne Ramsay en Kathryn Bigelow
Woensdag 27 februari – Leni Riefenstahl en Doris Dörrie
Woensdag 13 maart – Samira Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf en Mira Nair
Woensdag 20 maart – Susanne Bier en Lone Scherfig
Woensdag 27 maart – Isabel Coixet, Sarah Polley en Sofia Coppola

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden