sluit

De grote regisseuses – Samira Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf & Mira Nair

Film
Cursus

Vrouwelijke regisseurs leggen het in de weg naar de realisatie van hun films maar al te vaak af tegen hun mannelijke collega’s. In de kwaliteit van hun films zit het niet. In deze cursus belichten we een reeks vrouwelijke regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan.

Maar wat maakt deze filmmaaksters zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Filmdocent  Constant  Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van de regisseuses. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films op cultuurhistorische wijze in samenhang met de tijd waarin zij werkten en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

Samira Makhmalbaf (De appel, Blackboards, At Five in the Afternoon, Two-Legged Horse) en Hana Makhmalbaf (Joy of Madness, Buddha Collapsed Out of Shame, Green Days) en Mira Nair (Salaam Bombay!, Monsoon Wedding, The Namesake).
Samira en Hana Makhmalbaf zijn dochters van de Iraanse filmmaker Mohsen Makhmalbaf. Vooral Samira, de oudere zus van Hana geldt als een van de meest invloedrijke regisseurs van de Iraanse New Wave. Waar haar vader Mohsen vooral kijkt naar individuen in groter geheel, kijkt Samira naar de werking van gemeenschappen. Samira balanceert voortdurend op de grens tussen feit en fictie met haar film en omschrijft haar films zelf ook als een wereld tussen realiteit en een droom. Haar jongere zus Hana sluit daar op aan, maar richt zich meer op de rol van de vrouw in een samenleving onder druk en in onderdrukking. Mira Nair is afkomstig uit India, maar vooral woonachtig in New York. Haar werk kenmerkt zich door een krachtige visuele stijl met aandacht voor frictie en soms onrechtvaardigheden tussen oost en west, culturele verschillen en spanningen die daaruit voortkomen, opgehangen aan realisme en romantiek.

Hieronder is een overzicht van de andere lessen met data:

Woensdag 13 februari – Jane Campion
Woensdag 20 februari – Lynne Ramsay en Kathryn Bigelow
Woensdag 27 februari – Leni Riefenstahl en Doris Dörrie
Woensdag 20 maart – Susanne Bier en Lone Scherfig
Woensdag 27 maart – Isabel Coixet, Sarah Polley en Sofia Coppola

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden