sluit

De grote regisseuses – Susanne Bier & Lone Scherfig

Film
Cursus

Vrouwelijke regisseurs leggen het in de weg naar de realisatie van hun films maar al te vaak af tegen hun mannelijke collega’s. In de kwaliteit van hun films zit het niet. In deze cursus belichten we een reeks vrouwelijke regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan.

Maar wat maakt deze filmmaaksters zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Filmdocent Constant Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van de regisseuses. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films op cultuurhistorische wijze in samenhang met de tijd waarin zij werkten en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

Susanne Bier (Once in a Lifetime, Open Hearts, Brothers, After the Wedding, Things We Lost in the Fire, In a Better World, Love Is All You Need) en Lone Scherfig (Italian for Beginners, Wilbur Wants to Kill Himself, Just Like Home, An Education, One Day).
Deze les zijn we in Denemarken met Susanne Bier en Lone Scherfig. Bier werkt zich via romantische komedie, luchtige films en twee Dogma 95 films op tot een van de meest vooraanstaande vrouwelijke regisseurs van Scandinavië. Ook landgenote Lone Scherfig scoort met haar Dogma film Italian for Beginners (Italiensk for begyndere, 2000) een flinke hit. Scherfig koppelt komedie aan een scherp inzicht in de menselijke natuur met mooi uitgewerkte karakters waarbij ze op meesterlijke wijze diepe emoties op genuanceerde wijze naar de oppervlakte brengt.

Hieronder is een overzicht van de andere lessen met data:

Woensdag 13 februari – Jane Campion
Woensdag 20 februari – Lynne Ramsay en Kathryn Bigelow
Woensdag 27 februari – Leni Riefenstahl en Doris Dörrie
Woensdag 13 maart – Samira Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf en Mira Nair
Woensdag 27 maart – Isabel Coixet, Sarah Polley en Sofia Coppola

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden