sluit

Der Hauptmann

Film

Duitsland, maart 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde als op een dag de Duitse soldaat Willi Herold door een Amerikaanse luchtaanval gescheiden raakt van zijn legereenheid.

Hij wordt bestempeld als deserteur en verrader. Op de vlucht vindt Willi het uniform van een officier, wat hem de kans biedt om te ontkomen. De omstandigheden dwingen hem echter zich steeds meer in te leven in zijn rol. Vermomd als ‘Hauptmann Herold’ verzamelt Willi soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren die hij persoonlijk van Hitler zou hebben gekregen. Al snel neemt hij de monsterlijke gedaante over van de Nazi’s waar hij zo graag aan wil ontsnappen.

Regisseur Robert Schwentke begon zijn carrière in Hollywood en regisseerde succesvolle films met grote budgetten, zoals Red (2010), R.I.P.D. (2013) en Insurgent (2015). Met Der Hauptmann keert hij terug naar Duitsland om iets compleet anders neer te zetten. De zwart-wit film is een sociologie van sadisme in oorlogstijd, een verhaal over een heleboel mensen die op cruciale momenten wegkeken. Naast groepsdruk en overlevingsdrang, schuilt er ook een persoonlijke, psychologische motivatie in het gedrag van de hoofdpersoon. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen; Willi Herold is in 1946 veroordeeld en geëxecuteerd voor zijn misdaden.

  • Vet aangezet anti-oorlogsdrama
    VPRO Cinema
  • Ongekend indrukwekkend drama
    De Volkskrant
  • In twee weken van melkmuil tot massamoordenaar
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden