sluit

Dicht bij Vermeer

Film
LUXdocs

In Dicht bij Vermeer volgt prijswinnende filmmaker Suzanne Raes de conservatoren en andere betrokkenen bij de samenstelling van de grote Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum. Een film over de liefde voor schilderkunst en de anatomie van een genie.

Het melkmeisje en Meisje met de parel zijn wereldberoemd, maar wat weten we van de man die ze maakte? Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat Johannes Vermeer naliet. Er worden ruim dertig schilderijen aan hem toegeschreven, waarvan de meeste zich buiten Nederland bevinden.

In februari 2023 komt een groot aantal Vermeers ‘thuis’ in het Rijksmuseum voor wat de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit moet worden. In Dicht bij Vermeer volgt filmmaker Suzanne Raes de betrokken conservatoren in hun missie dit voor elkaar te krijgen: ze willen het verhaal van Vermeer op een nieuwe, completere manier vertellen. Maar musea die een Vermeer bezitten laten hun kwetsbare publiekslievelingen niet graag gaan. Het vereist stille diplomatie en innovatief transport om ze over te halen. Voor Gregor Weber, wereldwijd vermaard Vermeerkenner is deze tentoonstelling het sluitstuk van zijn carrière. De tentoonstelling over zijn lievelingsschilder is zijn grote droom: “Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.”

Op 16 maart ontving filmmaker Suzanne Raes de prijs voor Kristallen Film voor Dicht bij Vermeer. De film bereikte toen 10.000 bezoekers.

  • Dichter bij Vermeer dan je tijdens een tentoonstelling kunt komen
    NRC
  • Dicht bij Vermeer is een kunstdocumentaire op niveau
    de Volkskrant
  • De passie van de experts spat van het scherm
    de Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?