sluit

Die Wannsee Konferenz 

Razzia herdenking 17 nov. 1942
Film
Filmspecials

De historische dramafilm Die Wannsee Konferenz vertelt het verhaal over de ochtend van 20 januari 1942 aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. Er vindt een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime.

Nazileider Reinhard Heydrich bespreekt tijdens deze conferentie hoe de systematische massamoord op miljoenen Joden kan worden georganiseerd. Die Wannsee Konferenz is een historisch drama naar de notulen en authentieke bronnen over een onthutsende bijeenkomst die de aanzet geeft tot de uitvoering van de Holocaust…

De film is gebaseerd op de originele notulen van de geheime vergadering. Daarmee werd op minutieuze wijze gereconstrueerd wat zich die dag heeft afgespeeld in de villa aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. De gesprekken over de manier waarop de genocide zich zou moeten voltrekken en in welk tempo. Een bijzonder realistisch docudrama.

In de nacht van 17/18 november 1942, inmiddels 80 jaar geleden, werden 196 Joodse Nijmegenaren opgepakt. In de herdenkingsweek van de razzia organiseert LUX vier filmvertoningen:
MA 14 NOV –Die Wannsee Konferenz
WO 16 NOV – Hajo, een Joodse vluchteling + nagesprek met filmmaker Jacqueline de Bruijn
VR 18 NOV – Auschwitz, ons verhaal + inleiding door Herman Teerhöfer, voorzitter Smolinski Foundation
ZO 20 NOV – The Pianist

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?