sluit

Diego Maradona

Film
Blikverruimers

De nieuwste documentaire van Oscarwinnaar Asif Kapadi (Amy, Senna) vormt een meeslepend portret over de opkomst en ondergang van stervoetballer Diego Maradona. Diego Maradona is vanaf donderdag 8 augustus te zien.

Opgebouwd uit meer dan 500 uur nooit eerder vertoonde beelden vertelt deze documentaire het levensverhaal van een van de bekendste voetballers ooit: Diego Maradona. Diego Maradona kende geen rijkdom in zijn jeugd. Hij werd geboren in een van de armste wijken in Buenos Aires, maar vond zijn redding in het voetbal. Hij bleek erg getalenteerd en op 5 juli 1984 werd de 23-jarige Maradona voor een recordbedrag gekocht door de Italiaanse club SSC Napoli. Tot dat moment kende de club geen grote successen en daar wilde ze dringend verandering in brengen. De Argentijn wist de club naar de eerste grote overwinning te helpen en werd door velen aanbeden. Diego Maradona wordt vanaf dat moment gezien als een God. Maar deze status werd al snel te veel en Diego kwam door schandalen steeds vaker in een negatieve spotlight te staan.

Regisseur Asif Kapadia maakte in 2010 veel indruk met zijn documentaire Senna, over het leven, de carrière en de tragische dood van het Braziliaanse Formule 1 icoon Ayrton Senna. Voor deze aangrijpende documentaire ontving Kapadia in 2012 de BAFTA voor Beste Documentaire. Hij bereikte een nieuw hoogtepunt in zijn carrière toen hij in 2016 een Oscar voor Beste Documentaire in ontvangst mocht nemen voor AMY, zijn documentaire over de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse. Voor zijn nieuwste project, Diego Maradona, kreeg Kapadia de volledige steun en medewerking van Diego Maradona zelf. Voor deze nieuwste film werd Kapadia al genomineerd voor een Golden Eye op het Cannes Film Festival.

 • Minutieus samengesteld en gemonteerd
  VPRO Cinema
 • Indrukwekkend met de gebruikelijke precisie en intelligente montage
  Empire Magazine
 • Briljant gemonteerde docu over de gespletenheid van Diego privé en de publieke Maradona
  de Volkskrant
 • Fascinerend en ijzingwekkend tegelijk, ook voor wie niets met voetbal heeft
  de Telegraaf
 • Een film, die ook voetbalhaters zeker zal bevallen
  Algemeen Dagblad
 • Zinderend en intens weergave
  Veronica

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden