sluit

Dogman

Film
Blikverruimers

Marcello bezit een hondentrimsalon in een vervallen buitenwijk aan de Italiaanse kust.

Hij is een bescheiden man, houdt van zijn werk en wordt zeer gewaardeerd door zijn buurtgenoten. De rust in de wijk wordt verstoord als Simoncino, een ex-bokser verslaafd aan cocaïne, op vrije voeten komt en de buurt terroriseert. De onzekere Marcello, die als bijverdienste een lucratief handeltje in cocaïne onderhoudt, laat zich door Simoncino meeslepen in een neerwaartse spiraal van geweld. Wanneer Marcello zich voor de zoveelste keer verraden ziet door Simoncino, is de maat vol en zint hij op wraak.

Matteo Garrone keert voor Dogman terug naar de stad waar hij eerder The Embalmer (2002) en delen van Gomorra (2008) opnam. De met talloze prijzen bekroonde regisseur legde zich aanvankelijk volledig toe op de schilderkunst, na als cameraman enkele jaren aan het vak te hebben geroken. Gouden Palm-winnaar Marcello Fonte (Beste Acteur op het Cannes Filmfestival) voert de cast aan. Opmerkelijk detail: Fonte, voorheen bewaker in een wijkcentrum, rolde bij toeval het vak in toen een lid van een lokale acteervereniging dood neerviel tijdens een toiletbezoek.

VPRO Cinema sprak Matteo Garrone over Dogman tijdens het filmfestival van Cannes. Garrone vertelde daar onder meer over hoofdrolspeler Marcello, die volgens hem ‘door iedereen aardig gevonden wil worden’. Lees hier het hele interview.

Cursus Première
Op maandag 24 september is Dogman de film die centraal staat bij de Cursus Première. De vertoning van Dogman, bijbehorend bij de cursus, wordt maandag om 19.30 uur vertoond. Als je de film al hebt gezien start de cursus om 21.45 uur.

  • Geslaagde mix van hyperrealistisch misdaaddrama, western en zwijgende film
    VPRO Cinema
  • Subtiel, heftig, grappig en tragisch
    NRC
  • Geweldig portret van een criminele hondenvriend
    The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden