sluit

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

Film
Blikverruimers

John Callahan bruist van de levenslust, heeft een talent voor politiek incorrecte humor en een drankprobleem.

Na een wilde feestnacht belandt hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vanuit een schijnbaar uitzichtloze situatie maakt John echter een vriend voor het leven binnen een excentrieke AA-groep. Bovendien ontmoet hij de vrouw van zijn leven en verwerft hij nationale faam en glorie met zijn schofferende cartoons, de belangrijkste uitlaatklep voor zijn strijd tegen alcohol en het leren omgaan met zijn zware handicap. Fans roemen zijn zwartgallige humor, maar haters klagen over zijn gebrek aan politieke correctheid. Een luchtige film over een man die van zijn grootste kwetsbaarheid zijn sterkste eigenschap maakt.

Na een paar minder ontvangen titels maakt regisseur Gus van Sant (Milk) een geweldige terugkeer. Hij werd al in de jaren ’90 op het idee gebracht om het boek van Callahan te verfilmen, wat weer gebaseerd is op zijn levensverhaal. Protagonist Jaoquin Phoenix zag zichzelf wel zuipend en scheldend in een rolstoel de titelrol spelen. Nu de film er na twintig jaar is, heeft Van Sant de toon minder cynisch gemaakt. Maar het opbeurende karakter van Callahans levensverhaal staat pal overeind. Phoenix speelt even goed als altijd en Jonah Hill laat zich van een geheel nieuwe kant zien. Behalve voor hen zijn er ook prachtrollen weggelegd voor lolbroek Jack Black en Rooney Mara. En voor muziekliefhebbers zitten er in Callahans praatgroep een paar toffe verrassingen: zangeres Beth Ditto en basspelende mede-oprichter Kim Gordon van Sonic Youth.

Als je na het zien van deze film gefascineerd bent geraakt door Callahan en graag nog meer over hem wilt weten, dan is er de documentaire Raak Me Aan Waar Ik Voelen Kan van de Nederlandse filmmaakster Simone de Vries. Hier te zien op Holland Doc.

Blikverruimer
Regisseur Gus Van Sant maakt een heerlijk incorrect en prettig gestoord portret van een dwarsligger, met een fijne mix van humor en tragiek. Er zijn voor hoofdpersonage John Callahan genoeg redenen om weg te zakken in wanhoop en zelfmedelijden. Maar door middel van de open en eerlijke gesprekken met zijn AA-club wordt het hem – en de kijker ook – duidelijk dat je zelf verantwoordelijkheid moet nemen om iets van je leven te maken.

  • Raskomieken in gevoelige bijrollen
    De Volkskrant
  • Goed spel van alleskunner Joaquin Phoenix
    VPRO Cinema
  • De perfecte mix tussen zwarte humor en tragiek
    Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden