sluit

Drii Winter

Film

Drii Winter, de tweede speelfilm van de Zwitserse regisseur Michael Koch, kreeg op het Filmfestival van Berlijn 2022 een speciale vermelding van de Jury van de competitie films.

In een klein dorpje diep in de bergen van het Duitstalig kanton Uri in Zwitserland, heeft de alleenstaande moeder Anna (prachtige rol van Michèle Brand) verschillende banen. Overdag is ze postbode en ’s avonds werkt ze als barvrouw in het plaatselijk café waar de lokale boeren de veestapel en de marktprijzen komen bespreken.

Anna krijgt een relatie met Marco, een buitenstaander uit het laagland, die als boerenknecht in het dorp werkt. Marco zegt meestal niet veel, maar hij is een harde werker en een vriendelijke reus. Aardig voor Anna en een instant vader voor haar dochter Julia die ze heeft overgehouden uit een eerdere relatie. De lokale bevolking waarschuwt hem dat hij beter maar goed voor Anna en Julia kan zorgen, anders krijgt hij te maken met de dorpsmoraal.

What is love?

Het duurt niet lang voordat ze getrouwd zijn en dansen op het jaren-’90-hitje What Is Love? van de Trinidadiaans-Duitse zanger Haddaway, hoewel de tekst “Baby, don’t hurt me, don’t hurt me, no more” enigszins profetisch zal blijken. Alles lijkt pais en vree in het eerste deel van de film.

Maar dan komt plots het trieste deel. Marco krijgt een motorongeluk. Als hij naar de dokter gaat om van zijn hoofdpijn af te komen blijkt hij een hersentumor te hebben. Hoewel een operatie het onvermijdelijke een tijdje uitstelt, begint zijn persoonlijkheid te veranderen. De tumor zorgt ervoor dat hij vreemd gedrag gaat vertonen. Eerst alleen verbaal en daarna op een manier die anderen in gevaar brengen. Anna wordt gedwongen om moeilijke beslissingen te nemen over zijn zorg.

Het verhaal speelt zich vrijwel precies af zoals het in het echte leven zou kunnen gebeuren. Een bijzonder toegevoegd element in de film is het gemend zangkoor dat à capella traditionele liederen zingt waarin commentaar wordt geleverd op het verhaal, net als in de Griekse koralen. Het koor wordt telkens buiten gesitueerd in de prachtige Zwitserse Alpen. Drii Winter is een aangrijpende film over schuld, boete en vergiffenis.

  • Berustende meditatie over leven en dood
    NRC
  • Zwitserse bergnatuur wordt wonderschoon in beeld gebracht
    de Volkskrant
  • Alles in Drii winter spreekt en zwijgt tegelijk
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?