sluit

Edie

Film

Na de dood van haar veel te dominante man George en door de steeds slechter wordende relatie met haar eigenwijze dochter, besluit de 83-jarige Edie dat het nog niet te laat is om haar jeugddroom na te jagen.

Veel keus heeft ze ook niet, want haar dochter wil haar onderbrengen in een bejaardenhuis; iets waar ze nog lang niet aan toe. Ze mag dan oud zijn, ze is nog levendig en jong van geest genoeg om de stoute schoenen aan te trekken en naar de Schotse Hooglanden te trekken om daar een geliefde berg te beklimmen. Onderweg ontmoet ze Jonny, een jongeman die haar helpt met het aanschaffen van de juiste uitrusting en die haar voorbereidt op de beklimming. Ze kunnen onverwacht goed met elkaar overweg, kletsen, ruziën, maken lol en onthullen steeds meer over hun leven aan elkaar. Wat kan de jongeman van de oude vrouw leren, en, misschien wel belangrijker, andersom?

Edie is een heerlijk avontuurlijke feelgoodfilm vol humor, die zich afspeelt in de adembenemende Schotse Hooglanden. De rol van Edie wordt vertolkt door de Britse actrice en schrijfster Sheila Hancock, die in 1974 (OBE) en 2011 (CBE) geridderd werd voor haar acteerverdiensten. Voor haar rol in Cabaret won ze een Laurence Olivier Award en werd nog vier keer voor die prijs genomineerd voor haar rollen in Sweeney Todd, The Winter’s Tale, Prin en Sister Act. Ook won ze in 2010 een Lifetime Achievement Award bij de Women in Film and Television Awards. Regisseur Simon Hunter regisseerde Mutant Chronicles, Lighthouse en talloze commercials.

  • De cameraman zwiept met grootse gebaren de lucht in om de Schotse hooglanden vol bloeiende brem te tonen en dat geeft niet alleen Edie, maar ook de kijker een exotisch, rijk gevoel.
    Trouw
  • Behalve dat Hancock met mooi stil spel veel afdwingt, dat de landschappen majestueus zijn en de muziek elk uitzicht dichtsmeert, reikt de film verder weinig gedachten aan voor onderweg.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden