sluit

El Ciudadano Ilustre

Film

Al 40 jaar is hij niet meer in zijn geboorteplaats Salas geweest, toch is hij een local celebrity. De Nobelprijs-winnende Argentijnse schrijver Daniel Montovani (Oscar Martinez) is geen gemakkelijke man.

Meestal zegt hij uitnodigingen af, maar wanneer Salas hem uitnodigt is hij geïntrigeerd. Zijn huldiging als Buitengewone Burger begint met de gebruikelijke ongemakkelijkheid, al snel kan Daniel het toch niet laten een traantje weg te pinken. Maar dan begint het gelazer. Dorpelingen wijzen Daniel erop dat zijn romanfiguren wel erg lijken op hun familieleden. Daar wil hij niks van weten. Weer anderen pikken de omhooggevallen houding van Daniel niet. Wat een blijde terugkeer naar zijn roots moest worden, loopt uit op een confrontatie met zijn nare kant en een hoop slechte beslissingen.

Het is altijd heerlijk om iemand die zichzelf belangrijk vindt van zijn voetstuk te zien vallen, zo bewijst ook El Ciudadano Ilustre. In het begin overheerst de dramatische toon van het verhaal: Daniel probeert te genieten van de huldiging in zijn geboortedorp, maar vindt ook ontroering en pijnlijke herinneringen. Maar hoe langer, hoe meer de narigheden het karakter van een zwartgallige klucht beginnen te krijgen.

El Ciudadano Ilustre heeft de Goya Award voor de beste Latijns-Amerikaanse Film ontvangen en viel ook al in de prijzen op het Filmfestival van Venetië. Het is de nieuwste samenwerking van het Argentijnse regisseursduo Gastón Duprat en Mariano Cohn (El Artista). Zij werken al samen sinds ze elkaar eind jaren negentig ontmoetten op een filmfestival. Deze film is hun grote internationale doorbraak.

  • Bijzonder vermakelijk. Een sterk script, vol venijge humor en uitstekend acteerwerk
    VPRO Gids
  • Een hilarische zwarte komedie
    De Telegraaf
  • Bijzonder geslaagd
    Filmvandaag

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden