sluit
LUX Gebouw

Europese Dag van de Korte Film

Film

Op de kortste dag van het jaar zetten we, in samenwerking met EYE, IFFR (International Film Festival Rotterdam), NFF (Nederlands Film Festival) en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen, de korte film in het zonnetje met een spannend en gevarieerd programma.

In het programma zie je veel prijswinnende films die tonen hoe talentvol de Nederlandse kortefilmmakers zijn. We vertonen onder andere De Spelende Mens, de winnaar van de publieksprijs Go Short 2018 en Hallo Salaam die vertoond is op veel grote nationale en internationale festivals, waaronder IDFA, CPH: DOX en DOK Leipzig.

Skógafoss
Niels Bourgonje / Nederland / Fictie / 2017 / 11’
Tijdens zijn vakantie met zijn vriendin krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder, die haar gekwelde mentale toestand en hun complexe relatie onthult.

Word!
Amos Mulder / Nederland / Art / 2017 / 7’
Kort visueel essay onderzoekt op avontuurlijke wijze de relatie tussen woord en betekenis in een post-fact universum. Figuren bewegen zich door de ruimte, ondersteund door taal die de beweging van betekenis voorziet. Wat is de waarde van taal als die iets anders vertelt dan het beeld?

De Spelende Mens
Sanne Rovers / Nederland / Documentaire / 2017 / 27’
Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt de spelende mens?

Kort maar Krachtig
Junaid Chundrigar / Nederland / Animatie / 2017 / 2’
Een oude wijze man geeft een jonge held de taak om binnen een absurd kort tijdsbestek een prinses te redden van een slechterik. Tijdens de reis krijgen zij te maken met veel clichés uit het fantasy/avonturenfilmgenre. In het desondanks onvoorspelbare animatiefilmpje volgen de grappen elkaar in hoog tempo op. Ook het traditionele sprookjesachtige einde krijgt een (wrede) wending.  

Tex
Jonas Smulders / Nederland / Fictie / 2017 / 18’
Wanneer Tex haar gezworen vijand ziet met de jongen van wie ze houdt, neemt ze wraak.

Hallo Salaam
Kim Brand / Nederland, Griekenland / Documentaire / 2017/ 15’
Sil (10) en Merlijn (11) staan op de vooravond van een grote reis; ze gaan vier dagen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Via hun moeders – die beiden vrijwilligen in vluchtelingenkampen – kennen ze de verhalen over de kinderen die daar leven. Nu willen ze het zelf zien en ervaren. Hoe is het om in een kamp te wonen? Eerste ontmoetingen als het uitdelen van eten en voorzichtig groeten, groeien al snel uit tot spel en goede gesprekken in meerdere talen. Het begin van een vriendschap?

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden