sluit

Eyimofe

Film

In de kleurrijke dramafilm Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Ari en Chuko Esiri een kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos.

De moeder van de regisseurs had vroeger een slot op hun televisie aangebracht. Het was beter om te studeren dan tv te kijken. Uiteindelijk kwamen ze toch in de filmindustrie terecht. Voor hun prachtige debuutfilm keerden ze terug uit de VS naar hun geboorteland Nigeria. Het bleek een uitdaging: filmen in een stad met meer dan twintig miljoen inwoners en infrastructurele chaos alom.

Eyimofe is niet digitaal gefilmd maar op ouderwets 16mm celluloid en oogt hierdoor heerlijk vintage. De camera voert het verhaal langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin. Gaandeweg wordt duidelijk waarom er inwoners van Lagos zijn die hun chaotische woonplaats willen verlaten en waarom sommigen er juist voor kiezen te blijven. De film is ook een filmische lofzang op het leven in Lagos, een inkijkje in een bruisende stad.

  • De hoop dooft nooit volledig
    de Volkskrant
  • Slice of Life uit metropool Lagos waar smog de zon filtert
    NRC
  • Bedachtzaam speelfilmdebuut van Arie en Chuko Esiri
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?