sluit

Félicité

Film

Félicité is een vrijgevochten, trotse vrouw. Ze is zangeres in een bar in Kinshasa. Wanneer ze het podium betreedt, lijkt het of ze de wereld en haar dagelijkse beslommeringen achter zich laat.

Ze leeft in armoede, maar het volstaat voor haar kleine gezin. Tot het moment dat haar 14-jarige zoon Samo betrokken raakt in een zwaar motorongeluk. Félicité moet een groot bedrag ophoesten om zijn operatie te betalen en hem te redden. Er volgt een koortsachtige tocht door de straten van Kinshasa. Door de verpauperde straten, en de rijkere wijken van de Congolese hoofdstad: een bruisende stad vol muziek en dromen. Overal vangt ze bot. Alleen haar buurman, klusjesman Tabu, lijkt zich om haar te bekommeren.

Regisseur Alain Gomis (Aujourd’hui) weet met Félicité met weinig middelen en verhaal toch heel wat te vertellen. De film is zoals de straten van Kinshasa: bruisend en soms brutaal. Gomis toont de stad als een plek waar alles draait om geld en eigenbelang. Een stad waar menselijkheid en schoonheid niet lijken te bestaan. De muziek doorsnijdt dit beeld. Maar ook Véro Tshanda Beya, die de rol van Félicité vertolkt, had voor deze titelrol nog geen enkele noemenswaardige ervaring als actrice. Maar Beya speelt intens en weet de hele tijd te verwonderen. Félicité won dit jaar op het Filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer.

    Volkskrant
    Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden