sluit

Film & Gesprek: Beasts of the Southern Wild

Apocalyptisch én hoopvol
Film
Nimma aan zee

In Beasts of the Southern Wild kijken we naar de zesjarige Hushpuppy. Ze woont met haar vader Wink in een eenvoudige, zelfgebouwde nederzetting genaamd “De Badkuip”, in laaggelegen landelijk gebied vlak bij New Orleans, Louisiana. De Badkuip is door een dijk gescheiden van de aangrenzende stad.

De bewoners lopen in lompen, drinken veel alcohol, maar leven in vrijheid. Ze willen er voor niets ter wereld weg. Maar dan komt het hele gebied onder water te staan door een grote storm…

Beasts of the Southern Wild is een Amerikaanse fantasy/dramafilm uit 2012. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk Juicy and Delicious van Lucy Alibar, die dit samen met regisseur Benh Zeitlin bewerkte tot filmscenario. Hoofdrolspeelster Quvenzhané Wallis was met 9 jaar de jongste actrice ooit die een Oscarnominatie kreeg voor beste hoofdrol.

VOORGESPREK

Deze fantasyfilm is een antwoord op de orkaan Katrina, die in 2005 in New Orleans vooral aan veel Afro-Amerikaanse bewoners het leven kostte. Overheden wordt verweten dat ze de storm hadden kunnen zien aankomen en te weinig deden om de ramp te voorkomen. Media zouden een te optimistisch beeld van de gevolgen van de orkaan gegeven hebben, waardoor inwoners zich niet bewust waren van de risico’s. Waren de inwoners wel in actie gekomen als ze zich de gevolgen van de ramp beter hadden kunnen verbeelden?

Voorafgaand aan de film gaan we in gesprek met Charlotte Hopmans en Anabella Meijer over het verbeelden van toekomstwerelden. Anabella is visueel adviseur en initiatiefnemer van het boek Eerste hulp bij klimaatverandering. Als visueel adviseur helpt ze cliënten complexiteit en abstractie concreet en toegankelijk te maken. Met haar nieuwe project Youtopialab gaat ze samen met deelnemers op een reis naar de toekomst. Want hoe streef je naar een duurzame toekomst als je dit nog niet eens voor kunt stellen? Samen schetsen ze een ideale wereld. Een wereld die voor iedereen weer anders is. Charlotte Hopmans is een duurzame en sociale impact maker met een focus op de culturele sector om de rol van kunst in duurzame transities te verkennen.

 

Dit programma maken we in samenwerking met InScience.

 

 

 

 

 

 

OVER NIMMA AAN ZEE

Kom los van de grenzen van je belevingswereld met het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee op 9, 10 en 11 juni in LUX Nijmegen. Verplaats je in inheemse culturen, natuur, organismen en andere en nieuwe realiteiten. Loop met ons door het Nijmegen van de toekomst, wandel door het pop-up bos in de versteende stad, onderzoek mogelijke toekomstscenario’s, kom luisteren naar spoken-word artiesten, spraakmakende en activistische sprekers en nog veel meer.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?