sluit

Film & Gesprek – Journey to Utopia

Film
Nimma aan zee

Wanhopig over klimaatverandering besluiten filmmaker Erlend, operazangeres Ingeborg en hun kinderen hun boerderij te verlaten en zich aan te sluiten bij een ecologisch experiment: Project Permatopia. Het doel is helemaal zelfvoorzienend te worden. Maar de realiteit is een stuk moeilijker. Houden ze vol? In dit Film & Gesprek duiken we in de psychologische drempels rondom de klimaattransitie.

‘Dit is misschien de laatste film die ik maak voordat de wereld vergaat’, zegt de Noorse filmmaker Erlend Mo aan het begin van Journey to Utopia. Erlend en zijn vrouw Ingeborg maken zich zorgen over klimaatverandering. Omdat ze ‘een escalerende behoefte voelen er iets aan te doen’, tekenen ze voor Project Permatopia in Denemarken: een gemeenschap van gelijkgestemden die ervan dromen zelfvoorzienend te zijn.

Als ze aankomen, slaat de twijfel snel toe. De bouw van hun nieuwe huis moet nog beginnen en er zijn problemen met de financiën van het project. Hun tienerdochter Aslaug is – zacht gezegd – niet gemotiveerd. De groepsdruk is groot, vooral voor een individualist als Erlend, en het huis biedt nauwelijks privacy. Als het project in financiële problemen komt, slaat de wanhoop toe. Het familieleven komt onder druk te staan, maar om de hoek ligt een onverwachte wake-upcall.

FILM & NAGESPREK

Deze documentaire laat op een bijzondere en intieme wijze zien welke psychologische drempels mensen tegenkomen in hun strijd tegen klimaatverandering. Na de film gaan we nog even wat dieper in op dit thema met een nagesprek.

Onderdeel van het Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee

Dit programma is onderdeel van het Kunst voor klimaat festival 2021, waarbij LUX jong en oud publiek uitnodigt om via verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden rondom de klimaatuitdaging. Hiervoor zet LUX diverse kunstvormen in, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden. (Internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers en klimaatexperts komen van vrijdag 10 t/m zondag 12 september naar Nijmegen om met het publiek in gesprek te gaan. Bekijk het programma.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?