sluit

Filmgesprek – Life, Animated

Filmgesprek met regisseur en gedragswetenschapper
Film

Life, Animated is een hartverwarmende documentaire over Owen die via Disney-films communiceert met zijn omgeving. Regisseur Roger Ross Williams licht zijn film toe via een Skype-verbinding met de zaal en we gaan in gesprek met autismedeskundige Norbert Groot en Zjos Dekker, die op haar 17e de diagnose autisme kreeg.

Op driejarige leeftijd stopt de energieke babbelaar Owen plots met praten. Autisme doet hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Wanneer zijn vader op een dag de pop van Iago, de papegaai uit Aladdin pakt en in die rol tegen Owen begint te praten, antwoordt Owen hem plots met een zinnetje uit de film.

Het is een keerpunt voor Owen en zijn familie. Owen leert zich uit de drukken aan de hand van dialogen uit de tientallen Disney-films die hij uit het hoofd kent en maakt de wereld op die manier begrijpelijk. Dit coming-of-age verhaal wordt prachtig vormgegeven door de mix van scènes uit Disneyfilms en nagetekende gebeurtenissen uit het leven van Owen.

Life, Animated werd genomineerd voor de Oscars in de categorie documentaire en won vele prijzen, waaronder documentaire met beste regie van Sundance.

Owen laat ons zien hoe hij creativiteit inzet om zich door zijn middelbare schooltijd heen te worstelen. Na afloop bespreken we dit thema met autismedeskundige Norbert Groot en Zjos Dekker, die de diagnose autisme heeft.

Dit programma is een samenwerking met STUMASS, dat studenten met autisme begeleidt bij wonen en studeren. Het gesprek wordt gevoerd in het Engels.

Dit is deel één van de filmgesprekkenreeks In gesprek over de psyche. Deel twee is het filmgesprek In het hoofd van mijn zusje. 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?