sluit

Filmkring – Mjólk

Film
Cursus

Mjólk (2019) is een tragikomedie over IJslandse boerin Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir) die opkomt voor haar rechten tegen de monopoly van de lokale zuivelcoöperatie. 

Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: met chantage en slinkse regels weten ze hun monopolypositie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem. Terwijl ze vecht om de boerderij in haar eentje draaiende te houden, neemt ze het op tegen de coöperatie in een poging het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen. Maar niet iedereen lijkt zo blij met deze verklaarde oorlog aan de melkmaffia…

Mjólk is een IJslandse tragikomedie van Grímur Hákonarson, die eerder het bekroonde Rams (2015) maakte. Mjólk ging dit jaar in wereldpremière op het Toronto International Film Festival en kreeg er lovende recensies van de pers.

Filmkring
Tijdens de Filmkring zie je de beste premièrefilms als een van de eersten in Nederland. Je leert over de achtergronden van de film, onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers. Elke voorstelling wordt kort ingeleid door Mark Meuldijk.

Je kunt deze cursus alleen als reeks bezoeken. Kaarten zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar, omdat de reeks al van start is gegaan.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden