sluit

First Man

Film

Na hun daverende succes met La La Land (zes Oscars waaronder Beste Regie en Beste Actrice) hebben regisseur Damien Chazelle en steracteur Ryan Gosling opnieuw de handen ineen geslagen voor First Man.

Samen leveren ze een intieme, beklemmende kijk op een van de gevaarlijkste missies in de geschiedenis. Vanuit het perspectief van Neil Armstrong (Gosling) volgen we het NASA-team dat verantwoordelijk was voor een reuzenstap voor de mensheid: de eerste mens op de maan. In First Man legt Chazelle de focus op het menselijk excelleren, maar vooral ook op de hoge prijs die triomf van de mens kan eisen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van James R. Hansen, die een zeer intieme kijk in het leven van de doorgaans ingetogen Armstrong mocht nemen, om erachter te komen wat de voormalig legerpiloot motiveerde zich op te offeren voor zijn ultieme missie.

Aan het roer van First Man vinden we Damien Chazelle, de jongste Oscarwinnaar voor Beste Regie ooit. De daarvoor al meermaals genomineerde regisseur/screenwriter behaalde grote faam in 2016 met La La Land. De musicalfilm ontving een recordaantal Oscarnominaties (14; alleen All About Eve en Titanic evenaren dat aantal) en sleepte er zes in de wacht, waaronder die voor Beste Regie. Ryan Gosling acteert al van kinds af aan en werd bij het grote publiek vooral bekend door The Notebook (2004) en Half Nelson (2006) na een korte hiatus bereikte zijn carrière een enorme piek door kassuccessen als The Big Short (2015), La La Land (2016) en Blade Runner 2049 (2017). Armstrongs echtgenote Jane wordt gespeeld door Claire Foy, die vooral in tv-series acteerde en onder andere bekend is van Netflix-serie The Crown. Later dit jaar zal zij ook te zien zijn in The Girl in the Spider’s Web. Het scenario van First Man werd geschreven door Oscarwinnaar Josh Singer, bekend van Spotlight (2015).

  • Een rauw en realistisch beeld van reizen in de ruimte.
    vpro cinema
  • First Man is een monument voor de Amerikaanse workaholic.
    NRC
  • Een sterk en pittig verhaal.
    The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden