sluit

Før Frosten

Film

De vijfde speelfilm van Michael Noer (The Wild Hearts) vertelt het hartverscheurende verhaal van een worstelende boer in het 19e-eeuwse Denemarken. Hij neemt een harde beslissing om het overleven van zijn gezin in een strenge winter veilig te stellen.

Boer Jens, gespeeld door de Deense acteur Jesper Christensen (Spectre, Casino Royale), vecht al jaren om te overleven op een ruw, onverzettelijk stuk land. De lokale burgers hebben al weinig respect voor ze en de pastoor vernedert hen zelfs verder door hun status in de kerk te verlagen. Voor Jens en zijn familie ligt er een zware winter in het verschiet, met aanzienlijke kans op hongerdood. Door dit vooruitzicht besluit hij zijn dochter te laten trouwen met de zoon van de buren. Zijn dochter is dolblij met het nieuws en beide families kijken uit naar de verbintenis. Maar als een rijke Zweed uit de omgeving Jens’ land op wil kopen, ziet Jens een kans om het leven van zijn gezin naar een hoger plan te trekken. Zelfs als dat betekent dat hij zijn dochter aan de Zweed moet uithuwelijken. Overtuigd van zijn beslissing neemt hij zijn gezin mee op een pad met dramatische gevolgen.

Christensen is een van de meest gerespecteerde acteurs in Europa, heeft gewerkt met een verbluffend scala aan filmmakers en speelde Mr. White in de nieuwste Bond-film. Dit is zijn meest memorabele werk tot nu toe. Voor zijn prestaties in de film won hij meerdere prijzen, waaronder beste acteur op het Internationale Film Festival van Tokyo. Ook regisseur Micheal Noer ontving prijzen voor zijn werk in Før Frosten, waaronder de FIPRESCI Prijs op het Noorse Internationale Film Festival.

 • Innerlijke worsteling wordt voorstelbaar gemaakt
  De Volkskrant
 • Tijdloos drama over goede bedoelingen en slechte beslissingen, waarin verstandige dingen worden gezegd over patriarchale verhoudingen, het verlangen naar aanzien en zekerheid, en de macht van geld.
  VPRO Cinema
 • Indringend camerawerk maken dat je de modder en het stro bijna kunt ruiken
  CINEMAGAZINE.NL
 • Een intens en fysiek gefilmd drama over een trotse zelfstandige boer die een barre strijd voert tegen winters en grootgrondbezitters
  De Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden