sluit

For Sama

Film
Picl

For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. Deze aangrijpende documentaire van Waad al-Kateab en Edward Watss is nu bij ons te zien.

Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad Aleppo vast. Ze filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details met een handheld camera, soms als bijna-slachtoffer. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal, dat uiteindelijk doelwit wordt van een bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan ze vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen?

Toen Al-Keteab en haar gezin in 2016 uiteindelijk uit Aleppo werden geëvacueerd, slaagde ze erin om al haar beeldmateriaal – meer dan 500 uur aan opnames – de stad uit te krijgen. De documentaire die ze daarmee maakte is overladen met prijzen, waaronder de publieksprijs op IDFA 2019 en de prijs voor Beste Documentaire op het filmfestival van Cannes. Tevens is For Sama één van de frontrunners in de Oscar voor Beste Documentaire.

 

  • Een hartverscheurende getuigenis.
    NRC
  • Hartverscheurend en moedig verslag.
    de volkskrant
  • Aangrijpend.
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden