sluit

Foxtrot

Film

Het Israëlische stel Michael en Dafna krijgen te horen dat hun zoon Jonathan is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost.

In eerste instantie willen de Israëlische militaire autoriteiten niks laten weten over hoe en waar Jonathan is overleden. Na een aantal onzekere uren krijgen de ouders te horen dat er sprake is van een vergissing; een andere Jonathan is overleden, niet hun zoon. De film gaat dan verder met het volgen van Jonathans ervaringen aan het front. In drie verschillende delen worden het perspectief van de vader, de moeder en de zoon verteld. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waarmee je altijd weer eindigt op het punt waar je ooit begon.

De gebeurtenissen in Foxtrot zijn gebaseerd op het leven van regisseur Samuel Maoz. Na een aanslag op een bus waar zijn dochter in had kunnen zitten, vreesde de filmmaker een uur lang dat ze dood was, tot hij haar weer te pakken kon krijgen. Dat onzekere uur was het ergste dat hij in zijn leven had meegemaakt, erger dan zijn oorlogservaringen. Foxtrot is een metaforisch verhaal dat enerzijds worstelt met het Israëlisch-Palestijns conflict, en anderzijds duikt in de verveling en banale vooroordelen aan de frontlinie.

VPRO Cinema maakte een interview met regisseur Samuel Maoz. Een boeiend interview over de persoonlijke gebeurtenis die aanleiding werd voor zijn film, maar ook over het belang van zelfkritiek voor maatschappelijke vooruitgang.

Voorfilm
Voorafgaand aan de late avondvertoning van Foxtrot vertonen we in samenwerking met GoShort de voorfilm The Weight of Spring.

  • Fenomenaal
    VPRO Gids
  • Uniek en krachtig
    Trouw
  • De dappere, confronterende aanpak is recht voor zijn raap en hartverscheurend
    Cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden