sluit

Free Solo

Film

De meest onbevreesden onder de bergbeklimmers doen aan free solo, ook wel ‘vrij klimmen’ genoemd: klimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje letterlijk fataal kan zijn.

Het is dé specialiteit van de Amerikaan Alex Honnold. Deze waanzinnig spannende documentaire volgt hem tijdens zijn voorbereiding op de beklimming van El Capitan, de legendarische, 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park. Sowieso al moeilijk om te bedwingen, laat staan zonder zekering. Alex’ wens om zichzelf te overstijgen overwint zijn banden met aardse zaken, wat zijn vaste relatie met zijn vriendin onder druk zet. Hoe blijf je bij iemand voor wie het uitdagen van de dood een essentiële levensbehoefte is? Free Solo is gegarandeerd een van de meest adembenemende films die je dit jaar gaat zien.

Deze spectaculaire documentaire is gefilmd door Alex Honnolds vrienden Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi, die toevallig tot de beste regisseurs van avontuurlijke sportfilms behoren. Honnold was zelf ook al meerdere keren op tv (First Ascent en Reel Rock 10) en kan met recht een grote naam binnen zijn sport genoemd worden. Chai Vasarhelyi maakte onder andere Meru, een documentaire over een van de beroemdste pieken van de Himalaya. Deze documentaire maakte ze samen met haar man, Jimmy Chin, wiens prachtige camerawerk ook al meerdere klimdocumentaires naar een hoger niveau tilde. Ook El Capitan komt tot fraai tot zijn recht in Free Solo. De granieten bergwand staat bekend om zijn zeer hoge moeilijkheidsgraad, met zijn absurd steile klimroutes en vele dodelijke slachtoffers (meer dan 30).

 • Een beeldschone, maar ongemakkelijke kijkervaring, die niet alleen een fenomenale prestatie in beeld brengt, maar ook hoe moeilijk het moet zijn om te leven met iemand zonder angst.
  nrc
 • Free Solo getuigt van liefde en ontzag voor de klimjunk, zonder voorbij te gaan aan de risico’s. Brengt de kijker in een euforische staat.
  de volkskrant
 • Een huiveringwekkende kijkervaring. Wie stoer genoeg is om door zijn vingers heen te kijken, zal alsnog met ingehouden adem en klamme handjes in zijn bioscoopstoel zitten.
  filmtotaal
 • Sympathiek en bloedstollend portret.
  vpro cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?