sluit

Freek

Film

In de documentaire Freek (Dennis Alink) duiken we in het leven van cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge, die dit jaar 75 wordt. Vanaf donderdag 27 juni te zien.

“Hoe lang kan ik nog mee?” is een bekende zin uit het daverende repertoire van theatergrootheid Freek de Jonge. De Jonge wordt dit jaar 75 jaar en vindt het tijd om terug te blikken op zijn leven als man en op de bühne. Filmmaker Dennis Alink gaat met hem in gesprek en duikt diep in het leven van Freek. Alink neemt in het gesprek zowel de rol van spiegel als geweten aan en stelt de vragen die Freek langs de pieken en dalen van zijn verleden leiden. Confrontaties met collega’s als André van Duin, Herman Finkers, Jacques Klöters en zijn geliefde vrouw Hella vinden hun weerslag in optredens. In hoeverre gebruikt Freek zijn optredens om aan de realiteit te ontsnappen, en kan hij ooit de bühne verlaten?

Dennis Alink is een Nederlandse documentairemaker. In 2007 begon hij met het regisseren van korte films en video’s als Mail (2007) en Maria (2009). Alink brak in 2016 door met zijn documentaire Unknown Brood, over het leven en de carrière van rock ‘n roll ster Herman Brood. Voor zijn regiewerk werd Alink vijf keer genomineerd, waarvan drie keer op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). Met Freek brengt het hij interessante leven van Freek de Jonge naar het grote doek.

  • Verrassend veelzijdig portret van een grote cabaretier
    NRC
  • Confronterend, eerlijk en een tikje onbevredigend
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden