sluit

Gabriel e a montanha

Film

In 2009 wordt op de berg Mulanje in Malawi het dode lichaam van Gabriel Buchmann gevonden. Hij is op mysterieuze wijze verongelukt tijdens een gehaaste klim.

De Braziliaanse idealistische student had besloten voordat hij aan zijn studie zou beginnen, eerst nog een jaar op wereldreis te gaan. In deze dramafilm zien we de laatste 70 dagen van zijn leven waarin hij een reis maakt door Tanzania, Zambia, Malawi en Kenia. Als Gabriel aankomt in Kenia raakt hij diep onder de indruk van het land en haar inwoners. Hij trekt dieper het land in en laat zich leiden door nieuwe vriendschappen en rauwe emoties. Gabriel’s ongeduld om zijn doelen te bereiken wordt steeds groter. Op die manier komt hij aan bij de berg Mulanje, zijn laatste bestemming. Een roadmovie en autobiografie die niet alleen reflecteert op het verlies van een vriend, maar ook op de vluchtigheid van het rugzaktoerisme.

Braziliaanse filmmaker Felipe Barbosa brengt met Gabriel e a montanha een ode aan zijn schoolvriend Gabriel Buchmann. Op het fatale einde na wist hij niet veel van zijn reis. Met behulp van locals die Gabriel tijdens zijn reist ontmoet heeft, maakte hij een reconstructie van zijn tocht door Afrika. Een aantal van die locals spelen ook zichzelf in de film. Gabriel wordt vertolkt door João Pedro Zappa, die dezelfde locaties bezocht en soms bevriend raakte met dezelfde mensen die de echte Buchmann hebben ontmoet.

  • Eerbetoon en ode aan het reizen ineen.
    VPRO Cinema
  • Episodische roadmovie met fatalistische onderstroom
    NRC
  • Evenveel liefde als verlies spreekt uit deze kalm opgebouwde, maar indrukwekkende roadmovie.
    Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden