sluit

Ganz: How I Lost My Beetle

Film
Picl

Vanaf donderdag 2 mei is de Duitse documentaire Ganz: How I Lost My Beetle bij ons te zien. Suzanne Raes vertelt met haar nieuwe film het waargebeurde verhaal van Josef Ganz, de Joodse ingenieur achter Hitler’s Volkswagen. De film is in samenwerking met de nabestaanden van Ganz gemaakt.

Ganz: How I Lost My Beetle vertelt het spraakmakende verhaal over het leven van de man wiens ontwerpen en ideeën leidden tot de uitvinding van de Volkswagen Kever. Het hele leven van Josef Ganz stond in het teken van auto’s; Hij was autofanaat en niet bang om technische grenzen op te zoeken. Het was dan ook niet gek dat juist hij in 1932 heel Duitsland veroverde met zijn revolutionaire auto. Zijn doel was om een kleine, goedkope auto te creëren voor de gemiddelde man. In dit doel vond Ganz een onverwachte medestander; Adolf Hitler. Wat Hitler echter niet wist, was dat Ganz van Joodse afkomst was. Op het moment dat Hitler aan de macht kwam, moest Ganz vluchten om in leven te blijven. Intussen werd de Volkswagen Kever, gebaseerd op het ontwerp van Ganz, een van de meest populaire en succesvolle auto’s in de geschiedenis – zonder een woord over haar uitvinder. Nu is het tijd om het verloren erfgoed van Ganz naar de wereld van vandaag te brengen.

Suzanne Raes laat Ganz, met de stem van Joachim Król, zelf zijn verhaal vertellen. Raes heeft bij het maken van Ganz: How I Lost My Beetle mensen die betrokken zijn bij het leven van Josef Ganz hun verhaal laten doen. In de film ontmoeten we bijvoorbeeld Lorenz, de achterneef van Ganz. De gelijkenis met zijn oudoom is vooral te zien in de gedeelde liefde voor auto’s. Daarnaast ook Ganz-kenner Paul Schilperoord in de film te zien. Aan de hand van verschillende personen worden we door het leven van Josef Ganz geleid. Suzanne Raes heeft op deze manier zijn verhaal op een intieme manier tot leven gewekt.

 

  • Treffend eerbetoon aan een vergeten visionair
    VPRO Cinema
  • Miskende bedenker krijgt eindelijk een stem
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden