sluit

Gelders DOEK

Film
Specials

Gelders DOEK is hét platform voor cinema uit de regio. Eens in de twee maanden tonen filmmakers uit jouw buurt hun laatste werken en gaan in gesprek met het publiek. Donderdag 20 februari zal de volgende editie bij ons plaatsvinden.

Bij Gelders DOEK krijgen geselecteerde, lokale filmmakers de ruimte om hun werk te laten zien. Elke filmvertoning zal gevolgd worden door een Q&A met de makers.

(ON)ZICHTBAAR
Regie: Anne Blaauw & Merlijn Janssen Steenberg; 32 minuten
De Nijmeegse Anne maakt filmpjes, sport en speelt gitaar, maar heeft ook een angststoornis. Door haar angst verlaat ze soms dagen aaneen haar huis niet, zelfs naar school gaan is een zware opgave. Verveling en eenzaamheid liggen op de loer. Ondertussen probeert ze wel haar eindexamen te halen. Anne besluit om haar dagelijkse leven te filmen en zo een kijkje te geven in haar leven. Ze laat zien hoe ze met haar angsten worstelt en hoe ze, nadat ze erachter komt dat hulpverleners geen uitkomst bieden, besluit zelf op zoek te gaan naar een oplossing. (On)zichtbaar geeft een bijzondere inkijk in het leven van iemand die worstelt met een onzichtbare ziekte.

HET VERBORGEN REISBUREAU VAN OOM TAHAR
Regie: Chris Frieswijk; 8 minuten
De gastvrije bejaarde Tahar stelt zijn appartement in het noorden van Tunis open voor Couchsurfers van over heel de wereld. Hij biedt de reizigers kosteloos een slaapplek aan en maakt er werk van ze het ware Tunesië te laten zien. Backpacker Ali uit de Malediven is één van hen. De tachtigjarige Tahar leeft naar één gouden regel: neem enkel wat je nodig hebt en geef weg wat je kunt missen. Dat gaat prima samen met het online gastvrijheidsplatform Couchsurfing, maar belangrijker nog: hij vindt het ook gewoon heel gezellig.

12 BOTEN NAAR NEDERLAND
Regie: Matteo Ball; 4 minuten
Louise Parihala was vier jaar oud toen zij naar Nederland kwam en neemt ons mee in haar eerste herinneringen aan het wonen in een voormalig concentratiekamp. Deze herinneringen lijken weer realiteit te worden, nu vluchtelingen die in Nederland komen weer met weinig middelen op plekken ver weg van de bewoonde wereld worden gehuisvest. 12 BOTEN NAAR NEDERLAND gaat over ex-KNIL Militairen en hun Molukse gezinnen die in 1951 naar Kamp Vught kwamen. Na de Indonesische onafhankelijkheid vertrok een groep Molukkers naar Nederland. Zij hadden in Indonesië aan Nederlandse zijde gevochten in het Koninklijk Nederlands Indisch leger tegen de onafhankelijkheidsstrijders.

ANEMOIA
Regie: Pelle Nijburg; 18 minuten
Anemoia: een verlangen naar een tijd of plek die je zelf niet hebt gekend of meegemaakt. In deze experimentele film probeert Anna (24) vat te krijgen op haar toestand ‘anemoia’ en bezoekt ze verschillende locaties die haar aandoening wellicht kunnen verklaren. Waarom ervaren we nostalgie en in welke verschillende vormen kan zij mogelijk verschijnen in deze moderne tijd? Pelle Nijmburg maakte tijdens haar studie vooral korte documentaires, maar ze is zich ook steeds meer bezig gaan houden met films die in het tussengebied van fictie en non-fictie liggen. Naast het maken van nieuw beeldmateriaal vindt ze het ook fascinerend om te werken met bestaand materiaal.

GELDERS DOEK
Ben je zelf filmmaker, student of liefhebber? Wil je gratis naar edities, online films terugkijken, je netwerk versterken en/of filmtalent uit de regio steunen? Sluit je dan aan bij Gelders DOEK!

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden