sluit

Girl

Film

Op 6 januari 2019 halen we de vijf favoriete films van het publiek terug naar het grote doek. Ruim tweehonderd bezoekers hebben in december gestemd op hun favoriete film van 2018. Het publiek kon kiezen uit 15 voorgeselecteerde films, gekozen door de filmprogrammeur. Met ruim één derde van de uitgebrachte stemmen is Three Billboards Outside Ebbing, Missouri de grote winnaar. De andere vier films zijn: Call Me By Your Name, Den Skyldige, BlacKkKlansman en Girl.

GIRL
De 15-jarige Lara heeft één droom: carrière maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Met de hulp van haar vader en broertje baant ze zich een weg door de problemen op de dansschool en de hormoontherapie waar ze mee begonnen is. Zo toont Girl ons een jonge heldin die haar eigen lichaam op het spel zet om te kunnen worden wie ze graag zou willen zijn, en is daarmee een confronterend, rauw, en intiem verhaal over gender, biologie en identiteit.

Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte Girl verschillende prijzen in de wacht. Debuterend regisseur Lukas Dhont werd bekroond met de prestigieuze Camera d’Or, de jonge hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor de Beste Vertolking in Un Certain Regard, de internationale pers beloonde Girl met de Prix Fipresci en de film won ook nog eens de Queer Palm. Bij de wereldpremière tijdens het Filmfestival van Cannes werd de film beloond met een minutenlang durende staande ovatie.

VPRO Cinema hield een uitgebreid interview met Lucas Dhont. Ze spraken over zijn eerste lange speelfilm, over Nora die als inspiratie gold voor de film en split van Victor Polster op Cannes. Lees hier het hele interview.

 • De jonge Victor Polster vertaalt het knappe script fenomenaal.
  De Volkskrant
 • Nooit sentimenteel of melodramatisch.
  VPRO Cinema
 • De film betovert, vooral door debuterend acteur Victor Polster.
  NRC
 • Girl laat je hoofd en hart pirouettes draaien tot je ervan duizelt.
  de morgen

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden