sluit

Girl

Film

De 15-jarige Lara heeft één droom: carrière maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen.

Met de hulp van haar vader en broertje baant ze zich een weg door de problemen op de dansschool en de hormoontherapie waar ze mee begonnen is. Zo toont Girl ons een jonge heldin die haar eigen lichaam op het spel zet om te kunnen worden wie ze graag zou willen zijn, en is daarmee een confronterend, rauw, en intiem verhaal over gender, biologie en identiteit.

Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte Girl verschillende prijzen in de wacht. Debuterend regisseur Lukas Dhont werd bekroond met de prestigieuze Camera d’Or, de jonge hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor de Beste Vertolking in Un Certain Regard, de internationale pers beloonde Girl met de Prix Fipresci en de film won ook nog eens de Queer Palm. Bij de wereldpremière tijdens het Filmfestival van Cannes werd de film beloond met een minutenlang durende staande ovatie.

VPRO Cinema hield een uitgebreid interview met Lucas Dhont. Ze spraken over zijn eerste lange speelfilm, over Nora die als inspiratie gold voor de film en split van Victor Polster op Cannes. Lees hier het hele interview.

Voordrachten Wintertuinfestival
In aanloop naar het Wintertuinfestival dragen twee studenten Creative Writing van ArtEZ voor uit eigen werk bij filmhuis LUX.  Op donderdagavond 1 november en zondagmiddag 18 november draagt Lot Veelenturf voor bij Girl. Lot Veelenturf (1996) schrijft essays en korte verhalen. Lot is vierdejaars student Creative Writing en doet onderzoek naar identiteit, het belang van genderneutrale voornaamwoorden en wat het betekent om een lichaam te hebben. Hen is zelf genderqueer en heeft een audiodocumentaire gemaakt over gender: een zoektocht aan de hand van drag. Eerder dit jaar trad Lot op bij Perdu en verscheen hun essay ‘Messy shit’ op Hard//Hoofd. Ook is hen blogger voor Studium Generale Artez Diversity Stories.

 • De jonge Victor Polster vertaalt het knappe script fenomenaal.
  De Volkskrant
 • Nooit sentimenteel of melodramatisch
  VPRO Cinema
 • De film betovert, vooral door debuterend acteur Victor Polster.
  NRC
 • Girl laat je hoofd en hart pirouettes draaien tot je ervan duizelt.
  de morgen

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden