sluit

Glory

Film
Picl

Tsanko leidt een rustig bestaan als spoorwegarbeider. Als hij op een doodgewone dag een tas vindt langs de spoorbaan met daarin een paar miljoen aan bankbiljetten, neemt zijn leven een donkere wending.

Tsanko heeft altijd een hekel gehad aan corruptie en levert het geld daarom netjes in bij de politie. Als dank hiervoor krijgt hij tijdens een persconferentie een nieuw horloge. Hij besluit van alle aandacht gebruik te maken en begint publiekelijk kritiek te leveren op corruptie bij zijn werkgever. Dit wordt hem niet in dank afgenomen. Het horloge dat hij cadeau heeft gekregen blijkt al snel niet goed te werken en Tsanko wil zijn oude horloge, dat hij had afgegeven aan de leidster van de persconferentie, terug. Hier wordt echter moeilijk over gedaan en Tsanko raakt verwikkeld in een wanhopige strijd om dit dierbare erfstuk van zijn vader. De mensen die hij met zijn kritiek beledigd heeft doen er alles aan om hem in een kwaad daglicht te stellen.

Glory is geregisseerd door de Bulgaarse Kristina Grozeva en Petar Valchanov. Zij leerden elkaar kennen op de Nationale Academie van Theater- en Filmkunsten en werkten eerder samen aan onder andere Jump, een korte film uit 2012 die genomineerd werd voor een European Film Award op het Clermont Ferrand International Short Film Festival. Glory is hun tweede speelfilm. Eerder maakten ze The Lesson (2014) die genomineerd werd op het IFFR (2015) voor de Big Screen Award en de KNF Award. Beide speelfilms zijn gebaseerd op een artikel uit de Bulgaarse media. Met Glory proberen ze twee kanten van hun land Bulgarije te belichten: het achtergebleven platteland en de politieke wereld in de hoofdstad.

  • Sterk drama
    NRC
  • Uitstekend acteerwerk en overtuigend
    Het Parool
  • Ijzersterk verhaal over twee werelden die elkaar genadeloos tegenkomen
    Filmvandaag

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden